Изкуство и Общество

Китай иска своя военна база в Афганистан

Китай преговаря с Афганистан за изграждане на военна база близо до общата им граница, надявайки се това да предотврати набези на ислямистки екстремисти на негова територия и да помогне на уязвимата му съседка, предаде Reuters.

Военният лагер ще бъде построен от Афганистан в т.нар. Вахански коридор в североизточната част на страната, разположен срещу неспокойния китайски район Синцзян. Напоследък китайски и афганистански военни патрулират заедно в тази зона.

Планът е част от големите инфраструктурни проекти на китайския президент Си Цзинпин в Централна Азия за възстановяване на древните търговски пътища, като проекта „Един пояс, един път“, който ще свързва Пекин и Европа.

Според анализатори Пекин, който налива милиарди долари в Южна и Централна Азия, не иска афганистанският конфликт да дестабилизира района.

КНР се опасява, че членове на уйгурското малцинство в изгнание, бойци от „Ислямско движение в Източен Туркестан“ или други, може да извършват нападения по границата откъм Вахан, както и че джихадисти от групировката „Ислямска държава“, бягащи от Ирак и Сирия, може да навлизат оттам в Синцзян.

Проектът за военна база беше обсъден неотдавна от министрите на отбраната на двете страни, но предстои да бъдат уточнени детайлите.