Изкуство и Общество

Русия почете героите от Сталинград (СНИМКИ)

Руският президент Владимир Путин взе участие в днешните тържества във Волгоград по случай 75-годишнината от победата на Съветската армия над нацистките завоеватели при Сталинград – най-кръвопролитната битка в историята на човечеството, променила хода на Втората световна война, предаде ТАСС.

В реч на празничния концерт в града на Волга Путин нарече сражението за Сталинград „най-великата битка не само във Втората световна война, но и в цялата история на човечеството“.

По думите му цялата страна тогава „се изправи като несъкрушима твърдина“ пред завоевателите. „Съветските воини, заедно с жителите на града, се бориха доблестно, превръщайки в крепост всяка улица, всеки окоп, дом и огнева точка“, подчерта той.

Президентът призова потомците да не проявяват малодушие и „да се равняват по делата на бащите и дедите си“, отстояли Сталинград. Трябва така, както героите от войната, да вървим към поставените цели и да постигаме повече от това, което вече сме успели, да устояваме на всякакви изпитания, да се грижим за родната си страна и да работим за разцвета й, подчерта той.

Стопанинът на Кремъл специално благодари на ветераните за великата победа, в която те спасиха родината си, за самоотвержеността им и за всичко, което те са направили за страната си.

Путин посети величествения мемориален комплекс в чест на победата на хълма Мамаев курган, положи венец пред вечни…