Изкуство и Общество

Кремъл: Американци могат да са свалили Су-25 в Сирия (ВИДЕО)

Руският Су-25 може да е свален в Сирия с цел да се предизвика провокация, която да доведе до ескалация на напрежението в региона. Това коментира пред „Интерфакс“ председателят на парламентарната комисия по отбрана Владимир Шаманов.

Той не пропусна да припомни, че в сирийската провинция Идлиб са разположени над 1000 американски военни инструктори. Те обучават опозиционните на президента Башар Асад ислямистки милиции.

Руското военно министерство вече официално потвърди, че сваленият пилот на Су-25 е бил екзекутиран. Близо 30-тина бойци на опозицията са загинали при опита на руската авиация да спаси сваления пилот.

По предварителна информация руският Су-25 е бил свален чрез преносим зенитен комплекс. Заместник-директорът на комисията за отбрана и сигурност в Съвета на федерацията Франц Клинцевич заяви, че американците използват трети страни, за да въоръжат сирийската опозиция с водещи ПВО системи.

Франц Клинцевич смята, че в момента няма нужда от изпращането на нови войски в Сирия.

Свалянето на руския бомбардировач в Сирия става в разгара на президентската кампания, в която президентът Владимир Путин се бори за нов мандат.