Спорт

6 февруари 1958 г. Катастрофата в Мюнхен

На 6-ти февруари 1958 г. 23 души, сред които осем футболисти на „Манчестър юнайтед”, осем журналисти, четирима пътници и трима от ръководството на легендарния клуб загиват в самолетна катастрофа.

Роджър Бърн (28), Еди Колман (21), Марк Джоунс (24), Дейвид Пег (22), Томи Тейлър (26), Джеф Бент (25), Лиъм Уелън (22) и Дънкан Едуардс (21) всичките загиват, заедно с клубния секретар Уолтър Крикмер, треньора Томи Къри и наставника Бърт Уолей.

Милиони фенове на „Манчестър юнайтед” носят в себе си болката от трагедията край летището в Мюнхен.

Осем журналисти също намират смъртта си в самолетната катастрофа – Алф Кларк, Том Джаксън, Дон Дейвис, Джордж Фелоус, Арчи Ледбрък, Ерик Томпсън, Хенри Роуз, и Франк Суифт, който е бивш играч на „Манчестър сити”. Самолетният капитан Кен Реймънт е сред загиналите, както и приятеля на сър Мат – Уили Сатиноф, който е единственият фен на борда.

В първи четвъртфинал за КЕШ „Манчестър юнайтед” побеждава Цървена звезда с 2:1. В Белград англичаните стигат до 3:3. На връщане от Белград самолетът „Лорд Бъгли“ с футболистите на Юнайтед каца в Мюнхен, за да зареди с керосин.

Сняг вали на парцали, но играчите не могат да преспят в Мюнхен заради програма, изработена от английската футболна асоциация, според която мачове не могат да се отлагат. Самолетът прави два опита да излети, но пистата е скъсена заради навалелия сняг и не може да набере нужнат…