Изкуство и Общество

Най-мощната ракета в света потегли на историческа мисия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Най-мощната ракета в света потегли на първата си мисия, изпращайки по посока на Марс червена спортна кола с шофьор манекен, носещ име от песен на Дейвид Боуи, предаде CNN.

Частната компания „Спейс Екс“ на милиардера Илон Мъск изстреля ракетата „Фалкон хеви“. Тя е два пъти по-мощна от използваните днес ракети и най-мощната след „Сатурн 5“. Смята се, че тя ще е идеалната ракета за отвеждане на хора в далечния космос. „Фалкон хеви“ е дълга 70 метра и е широка 12 метра.

Де факто „Фалкон хеви“ е разработена на базата на ракетата носител „Фалкон 9“ и представлява фактически три ракети – централен сегмент, към който от двете страни са прикрепени ракети-ускорители. „Фалкон хеви“ има и 27 двигателя „Мерлин“.

Компанията „Спейс Екс“ си бе поставила за цел всяка от трите ракети да се върне на Земята, за да бъде използвана отново и да се намалят разходите. Двете странични ракети изпълниха тази мисия. След двуминутен полет те се отделиха, както бе предвидено, от централната ракета, която продължи полета си. След осем минути и 20 секунди двете странични ракети се приземиха едновременно в две зони на космодрума в Кейп Канаверал в щата Флорида на около десетина метра една от друга.

Първата степен на централната ракета обаче падна в Атлантическия океан, на около 100 метра от платформата, на която се очакваше да се приземи, допълва агенцията, като цитир…