Изкуство и Общество

Кой снабдява терористите с ракетни системи

България е част от каналите за снабдяване с оръжие на бунтовнически групи в Сирия, съобщи РИА Новости.

Медията излезе със специален материал, проследяващ как в страната е били вкарани преносими зенитноракетни комплекси ПЗРК. С такъв беше свален руския изтребител Су-25 над Сирия.

Смята се, че още с началото на военните действия съветски ПЗРК са били на въоръжение в сирийските правителствени сили, като част от тях са били откраднати от терористите.

Най-често терористите използвали руски ракетни системи като „Игла“ и „Стрела“. С тях те са свалили 3 вертолета Ми-8, 2 изтребителя МиГ-21 и МиГ-23, изтребител Су-22 и учебен L-39.

Припомня се, че след падането на режима на Моамар Кадафи, от либийската армия бяха разграбени около 20 000 противоракетни системи, част от които може да са попаднали у бунтовниците. Припомня се и пожара в украинските заводи в Калиновка, чиято цел може да е било разграбване на оръжия и изпращането им в Сирия.

Американците не биха оставили системи „Стингър“ на бунтовниците, защото така би избухнал международен скандал, като за това купуват оръжие от Източна Европа за тях.

Има сложен канал и за доставки на оръжие от Китай. Те се доставяли в Судан, след което се прекупували в Катар и се доставяли в Сирия. Идеята на Китай винаги е била да се създават нови пазари, без значение на политическите режими в тях.

В арсенала на терористите могат да се намерят още…