България Север

Културният живот в Плевен в седмицата на любовта и виното

Интерактивна изложба „Преди Гутенберг и след това“ откриват в РИМ – Плевен на 12 февруари

По случай 550-та годишнина от смъртта на Йоханес Гутенберг, която съвпада с 620 г. от рождението му, Диян Павлов – Джими съвместно с РИМ – Плевен и с подкрепата на Община Плевен, ще представи писаното слово от древността до Гутенберг и развитието на печатната техника до наши дни. Темата ще бъде поднесена по атрактивен начин.
На 3 февруари 1468 година – преди 550 години, напуска този свят Йоханес Гутенберг – човекът, създал системата за тиражирано книгопечатане и с това отворил пътя към Реформацията и Новото време. Йоханес Гутенберг е определен през 2001 г. чрез анкета на „Сънди Таймс“ за Личност на второто хилядолетие за най-голям принос в развитието на човешката цивилизация.
В чест на 550 годишнината от неговата смърт, 2018-а е обявена за Година на Гутенберг.
В Творителница О`Писменехъ!, Гутенберг и неговото дело са една от основните теми. За да отдаде заслужената му почит, Джими създава и организира Интерактивна изложба под наслов „Преди Гутенберг и след това“. Изложбата ще бъде тържествено открита на 12 февруари, понеделник, от 17.00 часа в Регионален исторически музей – Плевен и ще продължи до 2 март.

Класическа музика с комплимент чаша вино в зала „Катя Попова“ на 13 февруари

Елегантно съчетание на класическа музика с чаша вино предлага Плевенска филхармония на 13 февруари. Концертът под диригентството на Деян Павлов ще започне в 19 часа в зала „Катя Попова“. Публиката ще има удоволствието да чуе известния цигулар Хари Ешкенази и очарователния глас сопрано на Евелина Парапанова. В програмата ще прозвучат букет от популярни произведения от Бах, Моцарт, Хендел, Вивалди, Глук, Бокерини, Свиридоя, Пиацола, Ян ван дер Руст, Албенис, Чарли Чаплин, Джери Бок и музика от филмите „Десперадо“ и „Усещане за жена“. Билети се продават в билетните центрове на Плевенска филхармония. Комплимент към публиката с чаша вино ще направят любезните домакини на винарска изба „Боровица“.

Литературно-музикална вечер „За любовта и виното“ в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ на 15 февруари

Събитието ще започне в 16,30 часа на 15 февруари в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ и в него ще участват членове от „Дружество на писателите“ – Плевен и ученици от НУИ „П. Пипков“.

Новите си книги представят в Плевен Петър Чухов и Таня Николова на 16 февруари

Премиера на две нови книги ще се състои в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ на 16 февруари от 16 часа. Организатор на събитието е фондация „Емили“. Тя представя на плевенската публика един от най-значимите съвременни български поети – Петър Чухов, с най-новата му книга „Адdicted“, и „Непоръчан портрет“ от родената в Плевен Таня Николова.

Концерт – матине на ученици от НУИ „П. Пипков“ на 17 февруари

Концерт – матине на ученици от НУИ „П. Пипков“ с преподавател Момчил Мончев ще се проведе в ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ на 17.02.2018 г. (събота) от 11.00 часа.

Общоградски празник „Българската прошка“ в РИМ – Плевен на 18 февруари

На 18 февруари 2018 г. от 12:00 часа в двора на Регионален исторически музей – Плевен ще се проведе общоградски празник „Българската прошка“. Ще се представят характерните за Сирни заговезни обичаи. Участие ще вземат Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев“ и ансамбъл за изворен фолклор ,,Гайдуница“ при НЧ „Пробуда-1907“ с. Подем.

„Духът на любовта“ от Нийл Сaймън в читалище „Съгласие“ на 12 февруари

Спектакъл на Драматичен театър – Пловдив, с участието на Христо Гърбов, Албена Павлова, Радина Думанян и Тодор Дърлянов. 12 февруари, читалище „Съгласие“ – 19 часа. Билети – в билетните центрове на бул. „Д. Попов” № 15 и в читалище „Съгласие”, тел. 0879 911 363

На театър през седмицата – програмата на ДКТ „Иван Радоев“

14 февруари от 19:00 в Голям салон
ЖЕНСКО ЦАРСТВО по Ст.Л. Костов
режисьор: Ива Николова
участват: Сергей Константинов, Елица Анева, Генадий Николов, Мариета Калъпова, Нина Илиева-Петкова, Георги Енчев, Петьо Кръстев, Емил Николов, Васил Асенов

13 февруари от 19:00 в Голям салон
ВИШНЕВА ГРАДИНА от А. П. Чехов
спектакъл на Василий Сенин /Русия/
участват: Красимира Кузманова, Елица Анева, Надя Депдерян, Адриан Филипов, Асен Данков, Антъни Пенев, Георги Енчев, Нина Илиева-Петкова, Сергей Константинов, Бориса Сарафова, Петьо Кръстев, Ованес Торосян, Киро Крачунов
Разговор с публиката след представлението

17 февруари от 14:00 на Сцена „Фоайе“ – съботен следобед в театъра
ТЕАТЪРЪТ НА 90-те
Най-важните събития в театралния живот в България след промените от 1989 г.
ЛЕКЦИЯ И ДИСКУСИЯ С ВХОД СВОБОДЕН

17 февруари от 19:00 в Голям салон
ОСТРОВЪТ НА РОБИТЕ от Пиер дьо Мариво
режисьор: Васил Василев
участват: Адриан Филипов, Бориса Сарафова, Сергей Константинов, Мария Йорданова, Теодора Кулева, Йоана Кирчева

16 февруари от 19:00 в Камерна зала
ГОСПОДА, ДРУГАРИ, PICHOVE И ДАМИ по текстове на Виктор Ляпин, Гогол, Чехов и Хашек
сценична версия и режисура: Димо Дешев
участват: Мариета Калъпова, Георги Ангелов, Генадий Николов, Мариян Стефанов, Петьо Кръстев

Куклен театър

14 февруари от 18:00 в Камерна сцена
АХ, ТОЗИ ЗМЕЙ! от Ива Пержинова
режисьор: Милена Мавродинова
участват: Дориана Василева, Анелия Стойнова, Николай Станев и Емил Николов

17 февруари от 10:00 и 24 февруари от 11:00 на Сцена „Фоайе“
ФЕЯТА НА ПРИКАЗКИТЕ РАЗКАЗВА – премиера
представление за деца на Ирена Ненчева

ГОСТУВАЩИ

12 февруари от 19:00 в Голям салон
МАЛКО КОМЕДИЯ по едноактните пиеси на А.П.Чехов
Спектакъл на Драматичен театър – Бургас
Режисьор: Борислав Чакринов
Участват: Асен Блатечки, Койна Русева и Калин Врачански

 

Материалът Културният живот в Плевен в седмицата на любовта и виното е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.