Спорт

Квалификант спечели тенис титлата в София след драматичен финал

Босненецът Мирза Башич спечели първа титла в кариерата си, след като триумфира на турнира от сериите АТР 250 в София с награден фонд 501 хиляди евро. Квалификантът Башич пласира 12 аса и победи на финала в зала „Арена Армеец“ румънеца Мариус Копил със 7:6(6), 6:7(4), 6:4 след 2:19 часа на корта.

Така от утре 26-годишният играч от Сараево ще влезе за първи път в топ 100 и ще се изкачи на 76-ото място в световната ранглиста.

Башич пропиля ранен пробив аванс, а при 5:4 сервираше за първия сет, но допусна брейк. В последвалия тайбрек той отново пропусна преднина от 4:1 точки, но все пак успя да стигне до успеха с 8:6. Във втората част Копил проби рано и сервираше за сета при 5:4, но пък този път босненецът върна брейка и отново се стигна до тайбрек, в който румънецът доминираше.

Башич изглежда изпитваше физически проблеми и поиска медицински таймаут, но продължи и успя да стигне до решаващия пробив за 5:4, след което затвори мача при собствен сервис в първия си финал на ниво АТР.

27-годишният Копил наниза 19 аса, но не успя да стигне до трофея също в дебютния си финал. Той ще изравни рекордното си класиране в понеделник, когато ще прогресира до 74-ото място в света.
Башич получи шампионската купа от спортния министър Красен Кралев.

„Прекрасно е да играеш в пълна зала пред толкова много хора. Наслаждавах се. Това беше първият ми финал. Мариус направи добър мач, но аз имах малко повече късмет. Желанието ми б…