Бизнес и Политика, България Север

Четири нови кандидат-сорта лози ще представи тази година ИЛВ

Днес директорът на ИЛВ ритуално заряза лозите пред избата на института

Институтът по лозарство и винарство в Плевен е готов да представи в Изпълнителната агенция по сортоизпитване четири нови кандидат-сорта лози, похвали се пред журналисти директорът на института проф. д-р Иван Пачев. Той допълни, че от 2019-а дадените преди 4 години за изпитване нови сортове на научното звено ще бъдат вече със сертификати и ще се разпространяват сред лозарите.
Според проф. Пачев миналата година може да се определи като много добра за института.
„Добивите, които получихме, не бяха големи като количество, но за сметка на това качеството на гроздето беше много добро и през тази година получихме много качествени вина от различните сортове, отглеждани в института. Ние нямаме големи масиви, но за сметка на това имаме различни сортове, които са изключително качествени.”
Според Пачев засега годината се очертава да е добра за лозовите насаждения, ако не настъпят доста ниски температури в оставащите зимни дни. Шефът на института е обнадежден за бъдещето на лозарството, тъй като в страната продължават да се увеличават лозовите масиви.
„В последно време тук при нас идваха на обучение над десет бъдещи стопани, на които давахме консултации как да си направят лозовите масиви, които никак не са малки. Варират между 100 и 300 декара, което е много добре на фона на това, че работната ръка е доста оскъдна.”
Професор Пачев подчерта, че в южна България положението с работниците и специалистите в лозарския бранш е далеч по-добро в сравнение с нашия регион и в цяла Северна България.
Днес директорът на ИЛВ ритуално заряза лозите пред избата на института, където официално беше отбелязан празникът на лозарите и винарите.

Натиснете тук за да видите презентацията.

Материалът Четири нови кандидат-сорта лози ще представи тази година ИЛВ е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.