Изкуство и Общество

Американски дрон унищожи руски танк

Американски дрон унищожи произведен в Русия танк Т-72 в източната част на Сирия, съобщи „Дейли Сабах“, позовавайки се на информация на американските въоръжени сили. Танкът под прицел е бил на силите на Башар Асад. От Вашингтон обявиха, че безпилотният летателен апарат е стрелял по наземната машина като „отбранителна мярка“.

Трима души са били в танка, унищожен от дрон MQ-9 Reaper. Американската армия обяви, че при инцидента не са пострадали американски военнослужещи, както и бойци на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (SDF).

От американското командване обявиха, че операцията е била предприета, след като проправителствените сили на Асад са атакували американски командоси, както и бойци на SDF в същия регион. Говорител на водената от САЩ коалиция каза, че преди атаката коалицията е информирала Русия.

Това е второто подобно нападение от страна на САЩ срещу силите на Башар Асад за по-малко от седмица. Инцидентът е станал през уикенда. Танкът се е приближил на близко разстояние до силите на САЩ и дронът е бил вдигнат във въздуха като „самоотбрана“, посочиха от Вашингтон. Гражданската война в Сирия започна през 2011 година и продължава и до днес.