България Север, Общество

Утвърдиха 40 паралелки за държавен план-прием за новата учебна година

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

855 седмокласници от областта завършват през настоящата година в училищата, предложението за Държавния план-прием за учебната 2018/2019 е 40 паралелки. Това стана ясно на проведено заседание на Постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие, информират от администрацията на губернатора.

Заседанието председателства заместник – областният управител Мария Пенева, а началникът на Регионалното управление по образованието Георги Маринов представи пред членовете на комисията планирания прием на ученици в областта и новите паралелки.

Предложени са 40 паралелки, от които преобладава делът на професионалното образование 16 към 24. По този повод беше коментирано, че областта ни има привилегията да има професии и специалности, които са търсени, както и че ограничаването на професии може да доведе до отлив на ученици към други региони.

И през настоящата година се предлагат за одобрение 4 нови професии. Това са „Електротехник“, „Организатор на интернет приложения“ в ПГИ „Рачо Стоянов“ – Дряново, „Сътрудник социални дейности“ в СУ „Максим Райкович“ – Дряново и „Организатор по експлоатация на автомобилния транспорт“ в ПГ „Марин Попов“ – Севлиево.

Предложени за подкрепа са и 2 задочни форми на обучение в ПТГ „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, за специалностите „Стругар“ и „Работник производство на облекло“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730