Интериор

Рекордни 22 български филма са заснети за година

Игралният дебют „3/4“ на Илиян Метев, нашумял с документалния си филм „Последната линейка на София“, ще участва в основния конкурс на фестивала, пише „Сега“.

22 нови български пълнометражни игрални филма, завършени през 2017 г. и първите два месеца на 2018 г., ще бъдат представени на 22-рия „София филм фест“ през март, съобщиха организаторите. Това е рекорд и подобно количество продукция българската кинематография не е произвеждала през годините след 1989-а.

Фестът се открива в зала 1 на НДК с „Aга“ – филм на Милко Лазаров, с който няколко дни по-рано ще се закрие международният фестивал „Берлинале“. Копродукцията на България, Германия и Франция е представена като проект с работно заглавие „Нанук“ на София Мийтингс тук, на фестивала през 2014 г. В международния конкурс на СФФ са включени дебютите „3/4“ на Илиян Метев и „Радиограмофон“ на Рузие Хасанова.

Световна премиера ще има филмът-омнибус „8’19″“, състоящ се от шест новели по разкази на Георги Господинов. Различните части са режисирани от Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надя Косева, Кристина Грозева, Владимир Люцканов и номинирания за „Оскар“ Теодор Ушев. Продуцент е БНТ. Детският филм „Смартфонът беглец“ на Максим Генчев („Дякон Левски“), „Моторът“ на Валентин Гошев („Самотни сърца“), „Малко късмет за по-късно“ на режись…