Бизнес и Политика

Азерски газ тръгва към Турция

Азербайджан ще започне да доставя газ за Турция през лятото на 2018 година, обяви в Баку заместник-председателят на Европейската комисия и европейски комисар за енергийния съюз Марош Шефчович, цитиран от ТАСС.

Той направи този коментар след четвъртото заседание на министрите от Консултативния комитет по проекта Южен газов коридор (ЮГК). „Работата по всички съставни части от проекта Южен газов коридор върви по план. През лятото природен газ от Азербайджан ще започне да се доставя на пазара в Турция. А през 2020 година газ ще започне да се доставя в Южна Европа“, посочи Шефчович. Той добави, че ЮГК е стратегически проект, който ще засили енергийната сигурност на Европа.

По думите му азербайджански газ ще се доставя в България, а интерес за присъединяване към проекта проявява и Румъния. ЮГК е на стойност над 40 милиарда долара и ще се простира на 3500 километра от Баку до Южна Италия през територията на Грузия, Турция, Гърция и Албания. Негови сегменти са Южнокавказкият, Трансанадолският и Трансадриатическият тръбопровод.

Основен източник на газ за този коридор е находището Шах Дениз в шелфа на Каспийско море със запаси от 1,2 трилиона куб. метра. Впоследствие се планира през ЮГК да се доставя газ и от други източници, включително от Туркменистан. В момента Европейската комисия продължава да проучва възможностите за доставка на туркменистански газ за Европа, отбеляза Шефчович.