Бизнес и Политика

ТОП 10 на най-нещастните икономики в света

При изготвянето на класацията на най-нещастните икономики в света се вземат под внимание показатели като прогноза за инфлацията и безработицата в дадена държава. В тазгодишното изследване, проведено от агенция Bloomberg, са включени 66 държави. Презумпцията е, че колкото по-ниски са инфлацията и безработицата в дадена страна, толкова по-малко нещастни са нейните граждани.

От друга страна, постоянно ниските цени могат да бъдат признак за слабо търсене, а прекалено ниската безработица вреди на служителите, които искат да заемат по-добре платена позиция.

Резултатите са базирани и на прогнозите на световното развитие на икономиката. Като цяло за 2018-а те са положителни и се очаква тя да нарасне с 3.7%.

Ето и ТОП 5 на най-нещастните икономики:

1. Венецуела

Индекс: 1872.0

Индексът за „нещастие” на Венецуела е 1872 пункта. Агенцията я признава за най-лошата икономика за четвърта поредна година. Очакванията са през 2018 г. икономиката й да се влоши, тъй като за миналата година индексът й е бил 499.7 пункта.

2. ЮАР

Индекс: 33.1

От 49 млн. души население, едва 18 млн. работят. 6% са заетите в сферата на услугите, 26% – в промишлеността, а 9% – в селското стопанство.

3. Аржентина

Индекс: 27.1

Промишлеността на страната е концентрирана на малка площ. Голяма част от промишлените предприятия са разположени в низината Паран, в промишления пояс между Буенос …