Изкуство и Общество

САЩ заплашиха Сирия с жесток удар

Съединените американски щати ще отговорят с военна сила на режима на Башар Асад, ако той продължи да използва химически оръжия в страната, съобщи „Дейли Сабах“, позовавайки се на съветника по националната сигурност Хърбърт Макмастър.

„Разпространените снимки ясно показват, че продължава използването на химически оръжия от страна на режима на Асад“, заяви съветникът на президента Доналд Тръмп. Той заяви, че е нужна подкрепа, за да се забрани използването на тези смъртоносни оръжия.

Макмастър посочи, че през април 2017 година американските въоръжени сили са отговорили с ракетен обстрел на Асад след поредната информация, че е използвано химическо оръжие срещу цивилното население. „Време е всички страни да поискат отговорност от режима на Асад за неговите действия“, заяви генералът на Мюнхенската конференция по сигурността.

Режимът на Башар Асад отрича обвиненията, въпреки че според неправителствени организации и наблюдатели много цивилни са станали жертва именно на химически оръжия. Войната в Сирия избухна през 2011 година и продължава и до днес. Милиони сирийци напуснаха домовете си, а много бяха убити или ранени при сраженията.