България Север

Сирни заговезни представиха днес в Регионалния исторически музей (галерия)

Стотици плевенчани събра днес общоградският празник „Българската прошка” в двора на Регионалния исторически музей – Плевен.

В началото на тържеството кметът Георг Спартански поиска прошка от своите съграждани.

„Взаимно да си поискаме прошка за това, което волно или неволно сме причинили на друг, да дадем прошка, защото само бог е безгрешен… Затова публично тук от вас искам прошка за действия или думи и постъпки, с които волно или неволно съм обидил някой от вас. И също да дам прошка на всеки, който счита, че по някакъв начин мене е засегнал. Това е в духа на нашата православна християнска традиция. Да отворим сърцата си за хубавото и красивото…”

Пред всички участници в празника представителният ансамбъл за изворен фолклор „Гайдуница” при НЧ „Пробуда – 1907” – с. Подем изпълниха обичаите „Хамкане” и „Искане на прошка”. Преди това актьорът Георги Ангелов разказа за празника Сирни Заговезни и характерните зимно-пролетни обичаи, които се изпълняват в деня, след който започват Великите пости.

В празничната програма взе участие и Северняшкият ансамбъл „Иван Вълев” с представяне на сцени от фолклорния спектакъл „На мегдана”.

Тържеството завърши с традиционното прескачане на ритуалния огън за здраве и късмет през годината.

Натиснете тук за да видите презентацията.

Материалът Сирни заговезни представиха днес в Регионалния исторически музей (галерия) е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.