Бизнес и Политика

САЩ ще изпаднат във фискална криза

Финансистът Якоб Киркегаард от института „Питърсън” във Вашингтон предупреди, че Съединените щати ще изпаднат във фискална криза. Икономическият анализатор Киркегаард посочи, че намаляването на данъците и прекомерните бюджетни харчове ще доведат до това всяка година дефицитът и дългът да се увеличават поне с трилион долара.

„Няма съмнение, че ще видим доста голямо ускоряване на американската икономика. Можем да видим растеж от 4-5 % през първото полугодие на 2018 година. Това естествено ще доведе до увеличаване на данъчните приходи – например с около 500 милиарда долара. Ако направим сметка обаче с цената на намалението на данъците, която е около два трилиона, ще видим, че в крайна сметка имаме дефицит от 1,5 трилиона долара”, посочи той пред БНР.

Увеличаването на бюджетния дефицит донякъде се дължи и на по-големите разходи за армията. По повод на увеличаването на военния бюджет, Киркегаард коментира: „Това само по себе си не е изненадващо, но води до една много по-голяма дискусия за размера на бюджета за армията. Независимо дали говорим за това дали той трябва да е 500 милиарда или 700 милиарда долара, трябва да признаем, че това е най-големият военен бюджет в света. Трябва също така да кажем, че това е нещо, което Конгресът, президентът Тръмп, преди това Обама и всеки президент от Втората световна война насам, е искал. Затова казвам, че увеличаването на парите за военните изобщо не е изненада. Въпросът е каква част от тез…