Изкуство и Общество

Арестуваха топ банкера на Латвия

Управителят на латвийската Централна банка Илмар Римшевич беше задържан от служители на антикорупционната агенция, съобщи офисът на премиера Марис Кучинскис, предаде „Ройтерс“.

„Бюрото за превенция и борба с корупцията арестува гуверньора на Латвийската банка (Илмар Римшевич)“, се посочва в комюникето на премиера. В дома и офиса на управителя на Латвийската банка бяха извършени обиски.

Междувременно стана ясно, че бизнесменът Марис Мартинсонс, чийто бизнес е свързан със строителната дейност, също е бил арестуван като част от разследването на службите. Те са твърдо решени да противодействат на корупцията и сделките, осъществявани на тъмно.

Антикорупционното бюро не е пожелало да коментира ареста на централния банкер. Негова говорителка е заявила, че то ще направи това, когато е възможно. Президентът на балтийската страна Раймондс Вейонис написа в Туитър, че ще свика Национални съвет за сигурност, за да обсъди ситуацията в банковия сектор, без да посочва точна дата.

Почти цялата кариера на Римшевичс – още от 1992 година, преминава в Централната банка. Той е несменяем управител от декември 2001 година насам, като на 13 октомври 2013 година получи третия си шестгодишен мандат. От 1 май 2004 година банкерът е член на Генералния съвет на Европейската централна банка, а от 1 януари влиза в Управителния съвет на ЕЦБ.