Изкуство и Общество

Кримски българи: Под руско робство сме!

Българите в Крим готвят протести срещу нарушаването на правата им, съобщи рускоезичният сайт „Информационное сопротиление“. Изданието припомня, че българската общност на полуострова е подкрепила анексията му от Русия през 2014 г. Сега обаче нещата били доста различни.

Днес руските власти в Крим със завидно постоянство твърдят, че той е етнически и културно многообразен, че гарантират правата на гръцката, българската, украинската, татарската и други етнически групи. В действителност обаче те не само че не са защитени от дискриминация и репресии, но изобщо нямат никакви права.

„Чувстваме се аутсайдери. Липсва свобода на словото, в дружествата ни постоянно идват някакви неясни хора, въобще не се представят и, меко казано, ни припомнят, че трябва да популяризираме руския Крим и да провеждаме някаква си „народна дипломация“, споделя Василий, активист на Симферолопското дружество на българите.

От българската общност твърдят, че просто провеждат културни мероприятия и не участват в никаква агитация, пише Club Z. Самият Василий в началото „нямал нищо против“ руската анексия на Крим, отбелязва „Информационное сопротивление“. И обяснява това с историческите връзки между България и Русия: „Като българин разбирах, че България и Русия са по-близки, че Русия ни е помогнала да се отървем от турското робство. Но никога не съм мислил, че след 140 години ще се окажем под руско робство.“

Всичко зап…