Изкуство и Общество

Втори разрушител на САЩ навлезе в Черно море

Втори американски есминец навлезе в акваторията на Черно море. USS Ross премина Босфора и беше заснет в Турция. От Шести американски флот потвърдиха, че още един боен кораб е направил същото, съобщи ТАСС, позовавайки се на американските сили.

USS Carney на американските военноморски сили също е навлязъл в Черно море с цел повишаване на регионалната сигурност и укрепване на съвместимостта на военноморските сили на натовските съюзници, посочиха от Вашингтон.

„Ние сме ангажирани със създаването на здрави връзки в Черноморския регион, които са от критично значение за мира и стабилността. Нашето присъствие тук укрепва доверието и убеждава нашите съюзници в ангажимента ни към сигурността в региона“, заяви командирът на втория есминец Брайън Гало.

На 17 февруари USS Carney се е присъединил към другия разрушител в Черно море „за провеждане на морски операции по сигурността“, посочиха от Шести американски флот. Влизането на втори американски кораб в Черно море е в рамките на графика, който позволява на военноморските сили на САЩ да поддържат оперативно присъствие в региона.

„Решението да изпратим едновременно два кораба в Черно море беше взето по-рано, а не като реакция на каквото и да било“, заявява командирът на разрушителя Carney вицеадмирал Кристофър Грейди. „Ние работим в избрано от нас време и в избрано от нас темпо в този стратегически важен регион. По своя характер корабите са мобилни и гъвкави…