Бизнес и Политика

Жените в Саудитска Арабия ще правят бизнес

Жените в Саудитска Арабия вече ще могат да имат собствен бизнес и да откриват свои компании – без преди това да искат разрешение от своя съпруг или роднина, както беше досега, съобщиха световните агенции.

Саудитското правителство официално обяви промяната, която е поредна в кралството през последните месеци в посока даване повече права на жените. Страната иска да се отвори към по-светския начин на живот и да загърби някои от строгите консервативни порядки.

Досега дамите в Саудитска Арабия трябваше да представят доказателство, че имат разрешение от свой настойник от мъжки пол, за да могат започнат административни процедури. „Жените вече ще могат да започнат собствен бизнес, без да е необходимо да представят подпис на настойник“, обявиха властите.

Рияд иска да разшири частния сектор, както и заетостта на жените и възможността те сами да взимат бизнес решения и да носят отговорност. Дамите в кралството продължават да са изправени пред редица ограничения в консервативното мюсюлманско общество, но се забелязват някои положителни промени.

Принц Мохамед бин Салман обеща Саудитска Арабия да стане умерена и толерантна страна, скъсвайки с уахабизма – крайно консервативно течение в исляма, което ограничава правата на жените. Дамите вече могат и да шофират в кралството, което дълги години се смяташе за немислимо там.