Спорт

Раева: Взехме медал с три груби грешки

Президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева коментира фурора на нашите състезателки в Москва. Българките се прибраха с общо седем медала – три на ансамбъла (един златен и два сребърни), три на Боряна Калейн (златен, сребърен и бронзов) и един на Ерика Зафирова в съпътстващия турнир.

„Най-щастлива съм за медалите на Боряна Калейн. И най-вече как тя представи самите композиции – тя беше като кралица на терена. По време на състезанието и самите руски коментатори не скриха удивлението си и от нея, и от ансамбъла. Отзивът е невероятен”, коментира в Нова телевизия Илиана Раева.

„Случи се нещо, което не се е случвало досега. Нашите момичета с три груби грешки взеха златен медал, а Русия без грешка – не. Това се случи заради новия правилник, който отвори оценките. Положихме изключително усилия да имаме много сложни композиции, които биха могли да се изпълнят от много малко гимнастички в света. Рискуваме много, но пък…”, допълни Раева.

Тя отговори и на въпрос, как художествената гимнастика се отличава чувствително от останалите спортове и запазва успехите си: „Всичко се прави с много можене. Може би пак ще бъда обвинена колко съм самовлюбена. Аз съм президент на федерацията и нещата много зависят от мен. Кое е важно?! Когато си начело на една организация най-важно е да си избереш правилния екип. Там не трябва да има его, а да има обективност, отговорност, наистина можене. Аз съм много внимател…