България Север

НЧ „Съгласие 1869“ напуска Съюза на народните читалища

С решение на настоятелството от 16 февруари, НЧ „Съгласие 1869“ – Плевен, напуска Съюза на народните читалища (СНЧ). Това съобщиха на пресконференция днес председателят Ивайло Атанасов, секретарят Маргарита Лазарова и адвокат Пламен Иванов – член на настоятелството.

„Решението беше взето не без съжаление, защото „Съгласие 1869“ е едно от читалищата – основатели на този Съюз. Всичките ни опити за нормална комуникация бяха саботирани. Връщаха ни дори писмата, които изпращахме с конкретни въпроси, заложени в Устава“, коментира Атанасов. Той припомни, че най-голямото и най-старо читалище в Плевен, не беше уведомено за провеждането на Конгрес на СНЧ и беше лишено от правото си на глас в него. Освен това областният председател и заслужил читалищен деятел Чавдар Луканов отказа да приеме членския внос на „Съгласие 1869“ с мотива, че е назначена анкетна комисия срещу него. Председателят на Съюза Николай също демонстрира противопоставяне към читалището през последните четири години.

С това си решение НЧ „Съгласие 1869“ не е прецедент в страната, дори в Община Плевен. Има области – Пловдив, Пазарджик, Силистра и др., където много читалища  не членуват в тази организация, допълни Ивайло Атанасов. Той добави, че на среща с него са идвали представители на някои от тези извънсъюзни читалища, които са му предлагали да се включи в създаването на алтернативно сдружение. Дали това ще се случи е решение на Общото събрание на НЧ „Съгласие 1869“, категоричен е председателят.

Материалът НЧ „Съгласие 1869“ напуска Съюза на народните читалища е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.