Изкуство и Общество

Детска кръв се лее в Сирия

При бомбардировки на сирийските правителствени сили бяха убити десетки цивилни граждани в Източна Гута, съобщи Би Би Си, позовавайки се на активистите от Сирийската обсерватория за правата на човека.

Най-малко 77 цивилни, сред които и 20 деца, бяха убити при въздушни удари и ракетен обстрел в района на Източна Гута край Дамаск, посочиха активистите. Армията на Башар Асад планира и наземна операция.

Организацията на обединените нации призова бомбардирането на цивилни в бунтовническия анклав Източна Гута незабавно да бъде преустановено от силите на президента Башар Асад.

От ООН предупредиха, че ситуацията излиза извън контрол. Близо 400 000 души живеят в района на Източна Гута, който е под обсада от 2013 година. Две години в Сирия започна гражданска война, която продължава и до днес.

Източна Гута е една от малкото зони, които все още са под контрола на бунтовниците, които се сражават срещу режима на Башар Асад. По-рано през този месец правителствените сили отново предприеха офанзива, за да установят контрол над анклава. Има опасения, че много цивилни са били убити или ранени.