Изкуство и Общество

Русия: Разширяването на НАТО е грешка!

Съществува „джентълменски договор“ от деветдесетте години между Русия и САЩ и западните съюзници, с който НАТО обещава, че няма да се разширява на изток към границите на Русия и който е нарушен с трите разширявания на НАТО. Сега в тази игра искат да въвлекат и Балканите, пише скопският вестник „Нова Македония“, цитирайки ръководителя на руската дипломация Сергей Лавров.

Разширяването на НАТО е грешка и същевременно означава нарушаване на джентълменския договор, за който споменах и който сега получи цялостно потвърждение в официален архивен документ, от който САЩ неотдавна премахнаха графа „секретен“. Всички знаеха за това и ние просто се уверихме какво наистина се е случвало, след като бяха оповестени тези архивни документи, заяви Лавров в интервю за сръбската информационна агенция „Бета“, попитан дали Москва има намерение да се противопостави на очакваното присъединяване на Македония към НАТО.

Според Лавров разширяването на НАТО е подкопаване на договореното през деветдесетте години на миналия век. „Ние неведнъж предупреждавахме колегите от НАТО, че тази линия, която претърпя три вълни на разширяване, а сега се очаква още една вълна, не само че представлява подкопаване на всичко онова, което договаряхме през деветдесетте години, а представлява може би най-сериозното предизвикателство за общата европейска стабилност и сигурност“, заявил ръководителят на руската дипломация, цитиран от в. „Нова Македо…