Изкуство и Общество

Ето защо не приемат България в Шенген

Щом България и Румъния имат техническата готовност да се присъединят към Шенген, трябва да сме единни, за да ги допуснем там. Това послание отправи към Съвета на Европейския съюз евродепутатът Карлуш Куелю, който е докладчик за готовността на двете страни за влизане в шенгенското пространство. По думите му причините България още да не е в Шенген са политически.

„Правилата трябва да се спазват, а те са ясни – ние искаме от членките да прилагат цялото шенгенско законодателство и когато това се прави, трябва да сме единни. Което означава, че ако една страна спазва това законодателство, тя трябва да бъде допусната в Шенген. Правилата трябва да са еднакви за всички“, заяви Куелю.

Няколко страни членки, сред които Холандия, твърдо се противопоставят на приемането на България и Румъния в пространството за свободно движение. „Става дума за решение, което изисква пълно мнозинство, за да бъде прието, т.е. това позволява на една държава да го блокира. А процесът беше прозрачен – към България и Румъния бяха поставени изисквания и те ги изпълниха“, каза още той.

„Двете страни си свършиха работата, всички национални експерти единодушно потвърдиха, че са спазени съответните стандарти. Европейският парламент потвърди моя доклад със смазващо мнозинство, в който се казваше, че България и Румъния могат да се присъединят към Шенген. И сега няма технически причини, за да не се приема решението за присъединяване. Става дума за политиче…