Изкуство и Общество

САЩ искат да накажат Русия за „новия Пърл Харбър“

Американците имат една фиксидея в главата – да накажат Русия за „новия Пърл Харбър“, визирайки руската намеса на президентските избори в САЩ през 2016 година, съобщи руското издание „Правда“. Във Вашингтон виждат руската намеса, след която Доналд Тръмп беше избран за президент, като акт на война, който е равносилен на нападението над Пърл Харбър през Втората световна война, както и терористичните атаки на американска земя на 11 септември 2001 година.

След публикуването на доклада на сенаторите демократи за „руските атаки срещу американската демокрация“ в Щатите все повече се говори, че действията на Кремъл всъщност са акт на война. Специалният прокурор Робърт Мълър заключи, че 13 руски граждани са се намесили на изборите. Службите са убедени, че Москва е отговорна за хакерските удари.

Ако действията по възмездието за „новия Пърл Харбър“ обаче излязат извън контрол, то планетата ще е застрашена от нова унищожителна война. За такъв сценарий се говори както в споменатите документи, така и в изказването на Хилъри Клинтън при представянето на книгата й. За това говори и журналистът Томас Фрийдман и сенатори републиканци и демократи на изслушвания в Конгреса, както и по телевизията. Ами ако това не е просто риторика, се пита руският вестник. Какво следва след това – дали светът ще бъде потопен в хаоса на разрушителна война?

Според Владимир Василев – главен научен сътрудник в Института…