Изкуство и Общество

Американски военни се подготвят за руска зима

Подразделение на корпуса на морската пехота на САЩ се подготвя за хипотетично противопоставяне на Русия и Северна Корея в екстремни метеорологични условия. През последните месеци близо 600 морски пехотинци са преминали специално обучение в Норвегия, съобщава Defense News, като са отделяли специално внимание на всеки детайл. Учат се да пускат в действие оръжия и комуникационно оборудване, което е било дълго време при ниска температура. Също така те биват учени как да се обличат, да подгряват вода и да се хранят при минусови температури.

За последно американските военни са се сражавали при сурови зимни условия преди 70 години Чосинското водохранилище (1950 г.), по време на Корейската война. Тогава военните не са успели да се нагодят към суровите условия и от студа са умрели близо 7000 души. Сега американските военни се опасяват, че ситуацията може да се повтори. Потенциален конфликт с Русия или Северна Корея им се вижда като кошмар както от тактическа, така и от логистична гл.т. „Американските военни трябва да бъдат в отлична не само физическа, но и психическа форма”, казва командващия корпуса генерал Робърт Милър.

В същото време тези усилия може да се окажат недостатъчни, тъй като морските пехотинци не могат да се подготвят за зимните условия в пълен състав. Присъствието на Корпуса на ротационен принцип е важен сигнал за Русия за това, че регионът се намира в полезрението на Америка, смятат специалисти.