Изкуство и Общество

Кои са най-големите мърльовци в Европа? (КАРТА)

Петнадесети октомври е Световният ден за миене на ръцете. Не, че трябва да чакате до тогава. Немитите ръце разпространяват болести, често дори смъртоносни болести. Оказва се, че това не е всеизвестен факт.

Измиването на ръце със сапун намалява детската смъртност, причинена от пневмония (и други респираторни заболявания) с до 25% и от диария (и други чревни заболявания) с до 50%. Всяка година 3,5 милиона деца под петгодишна възраст умират от тези болести. С други думи, подобряването на хигиената на ръцете е най-лесният, най-евтиният и най-ефективният начин за намаляване на смъртността на малките деца, пише BigThink.

Измийте ръцете си преди хранене и след като сте били в тоалетната. Това е простото послание на Световния ден за миене на ръцете, който бе честван за пръв път през 2008 г. Призивът е насочен главно към развиващите се страни като Етиопия, Нигерия, Индия и Филипините, където основната хигиена (или липсата й) е по-критичен фактор при определянето на това дали децата оцеляват, отколкото в развития свят. Подобряването на хигиената на ръцете изисква повишаване на осведомеността, прилагане на натиск и промяна в културата.

Но не само развиващият се свят се нуждае от по-чисти ръце. Както показва тази карта, някои страни в Европа също имат проблем с (не)измиването на ръцете. Картата показва резултата от анкета на Gallup от 2015 г. Въпросът е: „Автоматично ли измивате ръцете си със сапун и вода, след като отидете в тоалетната?“