Изкуство и Общество

Полша нарушава стандартите за качество на въздуха

Полша не е изпълнила изискванията да се ограничи замърсяването на въздуха, постанови Съдът на ЕС, предаде ДПА. Според директива на ЕС от 2008 година държавите членки трябва да намалят замърсяването на въздуха, за да предпазят здравето на хората. Над 400 000 европейци умират преждевременно всяка година заради лошо качество на въздуха, което предизвиква заболявания като астма, сърдечни заболявания и рак на белите дробове.

През декември 2015 година Европейската комисия даде на съд Полша, защото между 2007 и 2015 година ежедневните стойности на замърсяване в 35 от 46 зони за оценка на качеството на въздуха редовно са превишавали пределно допустимите стойности. Редовни надхвърляния на тези граници са били отчетени и в годишните стойности в девет зони.

„Оттук следва, че установените превишения следва да се разглеждат като трайна тенденция“, обяви съдът в решението си. Той също така отбеляза, че мерките, които Полша е планирала, за да се ограничи замърсяването на въздуха, ще приведат качеството му в съответствие с европейските стандарти едва между 2020 и 2024 година.

Доводът на Полша, че икономическото й състояние не позволява европейското право да бъде приложено по-рано, „само по себе си не може да оправдае толкова късно изпълнение на крайните срокове за прекратяване на тези превишения“, посочи съдът.