Изкуство и Общество

Атина с ключово предложение към Скопие

Гръцкият премиер Алексис Ципрас държи в ръцете си предложение от седем точки за споразумение със Скопие по спора за името на Македония, съобщава в. „Катимерини“.

Според добре осведомени източници, цитирани от изданието, предложението било за цялостно уреждане на проблема, като включвало отговори на всички въпроси, касаещи отношенията между Атина и Скопие, а също и по-нататъшния път на бившата югорепублика към международните организации.

Изданието припомня, че само през последните две седмици Ципрас и външният министър Никос Кодзиас са се виждали много често, като по време на тези срещи премиерът е бил непрестанно уведомяван за напредъка на преговорите със Скопие.

Дали обаче Зоран Заев ще приеме това предложение е съвсем друг въпрос, отбелязва изданието и допълва, че премиерът Заев насаждал усещането, че за момента опозицията в Скопие била толерантна по отношение действията на кабинета за уреждане на спора с Гърция.

Предложението, с което разполага Ципрас, се отнася до седем точки, по които двете страни преговарят: първата касае названието на страната, втората е свързана с неговата употреба (тоест, дали да е за вътрешна, международна или за всеобща употреба), трето – за езика, четвърто – за идентичността, пето – как името ще се ползва на практика, и шесто и седмо – как накратко ще се произнася и какви ще са неговите абревиатури.

Скопие косвено, но ясно заявява, че въпросите за идентичността и …