Изкуство и Общество

САЩ отказаха виза на продуцент, номиниран за Оскар

Номиниран за Оскар филмов продуцент получи отказ да стъпи на американска земя, за да присъства на церемонията по връчване на престижните статуетки, съобщи „Индипендънт“.

Сириецът Карим Абид е част от екипа, създал лентата „Последният човек в Алепо“ – документален филм за ужаса на сирийската война. Филмът разказва за работата на „Белите каски“ – група доброволци, които помагат на цивилни да избягат от смъртта.

Карим Абид обаче е получил отказ от американските власти, които не искат да му издадат виза. Американското законодателство дава право на президента да откаже на определени хора да влязат в страната, ако сметне, че те са „вредни“ за интересите на Щатите.

Академията за киниматографично изкуство изрази „солидарност“ с продуцента, който няма да присъства на церемонията. 90-ата церемония по връчване на наградите Оскар ще се проведе на 4 март в Лос Анджелис.

„В продължение на деветдесет години Оскарите отразяват постиженията в областта на филмовото изкуство – независимо от своите етнически и религиозни различия“, се казва в позицията на академията. Тръмп аргументира забраната за влизане в страната на граждани от Сирия с необходимостта да се защити американската сигурност. Президентът беше разкритикуван заради рестрикциите, наложени на няколко мюсюлмански страни.