Изкуство и Общество

Силите на Асад атакуваха цивилни с хлор

Режимът на Башар Асад е атакувал цивилни в Източна Гута с хлор, съобщи Анадолската агенция, позовавайки се на информация на сирийската организация „Белите каски“.

Активистите посочиха, че атаката с газ е извършена в неделя в сирийския анклав Източна Гута, намиращ се до столицата Дамаск. Най-малко 16 души са били отровени при офанзивата, а едно дете е загинало.

Това е третата атака с хлор на силите на Башар Асад в региона за последните два месеца. Напрежението ескалира, а само за няколко денонощия стотици цивилни бяха убити от проправителствените сили. ООН призова за незабавно прекратяване на огъня.

ООН гласува за прекратяване на огъня след дни на интензивни дебати, но по всичко личи, че ситуацията на сирийска земя остава взривоопасна. Продължават обвиненията към режима на Асад във военни престъпления, включително използването на химически оръжия срещу цивилното население.

Войната в Сирия започна през 2011 година и продължава и до днес. Канцлерът на Германия Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон призоваха руския лидер Владимир Путин да окаже натиск над сирийския режим. Според пресслужбата на Кремъл е била постигната договореност да се активизира обменът на информация по различни канали за ситуацията в Сирия.