Бизнес и Политика

Наградиха най-добрите в IT бранша (СНИМКИ)

За седма поредна година Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ) награди най-добрите програмити и специалисти в IT технологиите.

Наградата за специален принос към ИКТ индустрията беше връчена от президента на България Румен Радев. Тазгодишният неин носител е програмистът предприемач Светлин Наков, доктор по компютърни науки, създател на Националната академия по разработка на софтуери и носител на наградата „Джон Атанасов”.

„Времето, в което гледахме на програмирането като на странно занимание за странни хора, отдавна вече е в историята. Това е най-бързо развиващият се сектор в нашата икономика, и то с много смели крачки и с най-голяма принадена стойност. Този сектор вече е навсякъде около нас, ние не може да говорим за модернизиране на България без този сектор”, каза Радев.

България вече е Силициевата долина на Европа, но ще продължим напред. Частният бизнес трябва да спре да се оплаква и да поеме образованието в свои ръце”, каза Наков. Неговите планови ще продължат да бъдат в областта на образованието. Амбицията му е учебни програми, които разработва и прилага, да получат и световна известност.

В категорията „Значителен корпоративен ИКТ проект” наградата получи фирмата „БГО Медия“ за уеб базираната платформа, свързана с медицински проучвания. Прилага се във Великобритания и се използва от половин милион експерти на Острова.

В тазгоди…