Изкуство и Общество

Нов скандал между Турция и САЩ

Зароди се нов дипломатически скандал между Турция и Съединените американски щати, а повод за него е операцията на турските въоръжени сили „Маслинова клонка“ в северната част на Сирия, съобщи „Дейли Сабах“.

От американското министерство на отбраната обявиха, че Вашингтон и Анкара водят дипломатически разговори за Африн и намаляване на напрежението между двете страни по отношение на Сирия. Напрежението е породено от американската подкрепя към кюрдските бойци, срещу които се бият турците.

Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой заяви, че това е лъжа. На практика не се водят дипломатически разговори между Турция и САЩ и разпространената информация от американците не отговаря на истината.

Турските въоръжени сили разглеждат Отряда за народна самоотбрана (YPG) като въоръжено крило на Кюрдската работническа партия. През миналия месец те предприеха операция „Маслинова клонка“, за да прочистят района на град Африн от присъствието на въоръжените бойци.

Любопитно е, че през миналия месец отново се стигна до подобен скандал. Турция обвини Белия дом в разпространяването на невярна информация относно проведения телефонен разговор между Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган.