Изкуство и Общество

Ромите развалят имиджа на България в Германия

80% от българските граждани, които пристигат в Германия с цел да работят, са представители на ромското малцинство. Имиджът на България в Германия не е особено добър. Това заяви пред „Дойче Веле“ Вернер Йостмайер, който от 2016 година е почетен консул на България в най-многолюдната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия.

ДВ: Г-н Йостмайер, как оценявате Вие като почетен консул на България имиджа на българите в Германия?

Йостмайер: Ако трябва да отговоря съвсем кратко и общо, бих казал, че имиджът на България не е особено добър. Една от основните причини за това е фактът, че след присъединяването на страната към ЕС и най-вече след отварянето на германския трудов пазар за гражданите на България, в Германия пристигнаха много хора, които определено не допринасят за добрия образ на България. Има данни, че цели 80% от българските граждани, които пристигат в Германия с цел да работят, са турскоговорящи представители на ромското малцинство. Много от тях не могат нито да четат, нито да пишат, говорят лошо български, нямат никакви познания по немски език, но успяват някак да дойдат в Германия, където в крайна сметка често попадат в ръцете на безскрупулни работодатели, които ги експлоатират срещу мизерно заплащане.

ДВ: Но защо идват в Германия, след като сигурно знаят какво ги очаква?

Йостмайер: Не знам дали наистина знаят какво точно ги очаква. Може би са водени от надеждата, че все ще успеят да намерят някаква работа, независим…