Автомобили

Superb Hybrid: 218 коня и 70 км на ток

Инженерите на Skoda напредват с разработката на първия хибриден модел в историята на марката. Бензиново-електрическият Superb ще бъде готов догодина, разкрива шефът на двигателостроителния отдел на компанията Мартин Хрдличка пред AutoExpress.

Хибридът с възможност за зареждане от битовата мрежа ще бъде оборудван с 1.4-литров бензинов турбодвигател със 156 к.с. и електромотор със 115 коня. Системната мощност на установката ще достига 218 к.с.

От Skoda не посочват динамичните характеристики на хибридния Superb. Оборудваният с аналогична силова установка Volkswagen Passat GTE ускорява от 0 до 100 за 7.4 секунди и развива максимална скорост 225 км/ч.

Първата бензин-електрическа Skoda ще получи батерия с капацитет 13.3 кВтч. Тя ще позволява изминаването на 70 км само на ток. Хибридният Superb ще отделя само 31 грама въглероден двуокис на километър.

Според Мартин Хрдличка следващият модел, който ще получи бензин-електрическа силова установка, ще бъде кросоувърът Kodiaq. Веднъж внедрена, хибридната система ще може да се пригоди лесно също за Octavia и Karoq, но за целта трябва първо да бъде проучен пазарът.