Изкуство и Общество

Американски генерал: Русия е най-голямата заплаха

Съединените американски щати считат Русия за най-голямата заплаха, докато в лицето на Северна Корея виждат непредсказуемост. Това заяви ръководителят на Стратегическото командване на въоръжените сили Джон Хайтън, цитиран от РИА Новости.

„Русия е най-голямата заплаха за нас, просто защото тя е единствената екзистенциална заплаха за съществуването на нашата страна в момента”, заяви американският генерал. В краткосрочна перспектива Вашингтон смята Северна Корея за заплаха заради своята непредсказуемост.

По думите на Джон Хайтън Съединените щати разработват различни подходи към своите противници, включително и Китай. Си Ен Би Си припомня, че американското министерство на отбраната е поискало бюджет от $686 милиарда, един от най-големите в американската история. Междувременно президентът Доналд Тръмп заговори за нуждата от нов ядрен арсенал.

Отношенията между САЩ и Русия се сринаха на дипломатическо ниво след анексирането на Крим и конфликта в Източна Украйна. През последните месеци пък се увеличи напрежението на Корейския полуостров след серията ядрени и ракетни изпитания на Северна Корея. Тръмп дори заплаши режима на Ким Чен-ун с тотално унищожение.