Изкуство и Общество

ЕС принуден да купи от Русия огромно количество газ

Европейският Съюз (ЕС) е принуден да купи от Русия огромно количество газ, заради рекордно студената зима на Стария континент. „Свидетели сме на най-студения край на зимата за последните няколко години и Русия е единствената, която може да ни достави бързо необходимото количество газ”, казва Джакомо Масато от компанията Marex Spectron.

„Единствено „Газпром” е в състояние да увеличи доставките на газ на европейските потребители до максимална степен и то бързо. Няма друг доставчик, който да се справи с тази задача”, каза управителят на газовия гигант Алексей Милер.

Цената на руското „синьо гориво” се е увеличила три пъти през февруари, като е достигнала рекордни нива, съобщава агенция Bloomberg. Потреблението на газ също е достигнало рекордно високи нива за последните пет години. Най-голям ръст се отчита в Германия и Великобритания.

На 3 март Financial Times съобщи, че Русия посредством танкери ще достави ново допълнително количество газ на Острова като ще запълни необходимите запаси на страната. Студеното време, с което се сблъска Великобритания през седмицата доведе до значителен ръст на потребление сред домакинствата, а цената на газта достигна пика си за последните 12 години. Компанията, която извършва газоразпределението на Острова – National Grid, призна, че се е сблъскала за пръв път от 8 години насам с проблем при доставката на газ.