Бизнес и Политика

Засилваме бизнеса с Индия

Заместник-министърът на икономиката на България Александър Манолев и заместник-министърът на търговията и индустрията на Индия Рита Теаотия подписаха протокол от Осемнадесетата сесия на българо-индийската междуправителствена Смесена комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Срещата се проведе в Ню Делхи. Документът проследява българо-индийските отношения в сферата на икономиката, потенциала и основата за тяхното развитие в бъдеще.

„За последните десет години стокообменът между България и Индия се е увеличил 3 пъти, но въпреки това все още не използваме целия потенциал, който имаме“, подчерта Александър Манолев. Смесената комисия с Индия функционира вече 45 години. През това време тя се е утвърдила като един от важните инструменти за развитие на икономическите връзки между България и Индия. „Вярвам, че и днес проведохме успешно заседание. Идентифицирани бяха редица области от взаимен интерес за по-нататъшно сътрудничество“, каза още зам.-министър Манолев, цитиран от икономическото ни ведомство.

В периода от провеждането на последната сесия на Смесената комисия през 2012 г. досега се забелязва активизиране на бизнес контактите между двете страни, нарастване на двустранната търговия и разширяване на инвестиционното сътрудничество, стана ясно от неговото изказване. „Затова се надявам и да установим по-чести и регулярни общи срещи, за да набележим конкретни действия, които да насърчат повече компании от двете с…