Изкуство и Общество

В Русия: Фалшифицират освободителните ни войни

Българските медии публикуват откъси от възмутената реч на патриарха на Руската православна църква срещу фалшифицирането на резултатите от Руско-турската война от 1877-1878 г. на 140-годишнината от победата, която българите честват на трети март. На тържествата бе поканен главата на Руската църква, но не и руският президент.

По този начин руското издание „Правда“ коментира посещението на руския патриарх Кирил в България. Кирил Московски – патриархът на Москва и цяла Русия, разкритикува българския президент Румен Радев. „Русия освободи България, а не Литва“, заяви руският духовник.

„Русия се намеси сама, пренебрегвайки собственото си благополучие и възможната политическа изгода от ненамеса в конфликта. Тук проляха кръвта си десетки хиляди руски войници. Русия не се съобрази с Европа. Движена от своята любов, отслабена и без да има никаква политическа поддръжка по света, тя започна борбата. Това е велик пример за това как духовната и културната солидарност надделяват над политическия прагматизъм. Радвам се, че мога да ви кажа това. Не Полша, не Литва – Русия! Беше ми трудно да слушам всички тези позовавания на участието на други страни в освобождението“, заяви патриарх Кирил.

Изследователят от Института по славянски филологии към Руската академия на науките Георгий Енгелхард заяви пред „Правда“, че президентът Радев, който е наричан „проруски“, е символична фигура. Истинската…