Бизнес и Политика

Индиец може да купи активите на ЧЕЗ в България

Индийски бизнесмен може да купи активите на ЧЕЗ България. До това може да се стигне, ако след девет месеца Гинка Върбакова от „Инерком“ не успее да плати договорената сума.

Компанията India Power Corp Ltd. е алтернативният кандидат за българските активи на ЧЕЗ, ако се провали сделката с българската „Инерком”. Това става ясно от интервю пред в. „Лидове новини“ на мениджъра в ЧЕЗ Томаш Плескач. Той отговаря за бизнеса в чужбина на чешката компанията.

Преговорите между „Инерком” и банките все още не са приключили и може да има промяна. „Имаме девет месеца, за да завършим сделката. Купувачът плаща и ние прехвърляме акциите. Ако той не плати, ние оставаме акционер. Дотогава нищо няма да се случи”, добави Томаш Плескач.

Той все пак потвърди, че до края на седмицата ще стане ясно дали българската държава ще влезе в сделката.

India Power е част от милиардна индийска фамилна група и беше кандидат за енергийния бизнес в страната ни, заедно с българския търговец на ток „Фючър енерджи“. Тя беше втора в списъка на евентуалните купувачи, избрани от ЧЕЗ. Така, ако сделката с „Инерком” не успее да приключи до 9 месеца, ЧЕЗ ще започне да преговаря с втория кандидат, разкри процедурата Томаш Плескач.

От интервюто става ясно още, че ЧЕЗ е проучила финансирането на сделката от страна на „Инерком” и знае, че в него участва фирма на грузинския бизнесмен П…