Изкуство и Общество

US генерал: Русия превзема балтийските столици за 60 часа

Американски военачалник предупреди, че руските въоръжени сили ще смажат натовските в Източна Европа при избухването на конфликт, предаде „Вашингтон икзаминър“. Генерал Къртъс Скапароти е притеснен за реакцията на САЩ и НАТО.

Ръководителят на Европейското командване на Въоръжените сили на Съединените американски щати посочи, че Русия надвишава по брой наземните сили на НАТО в Източна Европа.

По думите му силите, разположени в балтийските страни Естония, Латвия и Литва, не са достатъчни, за да спрат руската заплаха. Руската армия може да стигне столиците на тези държави „до 60 часа“. САЩ ще бъдат пометени от наземните руски сили.

Къртъс Скапароти каза, че в по-широк регионален конфликт НАТО ще надвие Русия, но ситуацията в Източна Европа до руските граници е притеснителна. Сенатор Джон Маккейн заяви, че Съединените американски щати са изправени пред „нова стратегическа реалност в Европа“.

Генерал Къртъс Скапароти добави, че американските сили не противодействат ефективно на руската кибер заплаха, съобщи Си Ен Ен. Американските служби откриха руска връзка в кибер атаките на президентските избори, които бяха спечелени от републиканеца Доналд Тръмп.