Изкуство и Общество

В Турция: Нашето знаме отново ще се вее над Атина

Лидерът на турска партия разбуни духовете, след като заяви, че турското знаме „отново ще се вее над Атина“. Коментарът му беше направен, след като флагът на Турция беше изгорен по време на митинг в гръцката столица, съобщи турското издание „Йени Акит“.

Мустафа Дестичи, лидер на крайнодясната ислямистка Партия на големия съюз, вбеси Атина. „Гърците трябва да помнят, че величественият турски флаг с полумесеца се вееше над техните територии не толкова отдавна“, заяви лидерът на ислямисткото движение, което има амбиции да се съюзи с партията на Реджеп Ердоган за следващите избори.

„С помощта на Аллах това знаме, което изгориха и оскверниха, ще се вее над Атина отново“, заяви Дестичи. Той подчерта, че гърците имат право да си искат обратно заловените войници, едва когато екстрадират в Турция „терористите“, избягали там след преврата. Той визира осемте турски войници, потърсили убежище в Гърция.

Наскоро турските служби арестуваха гръцки гранични служители, озовали се по погрешка на турска земя. Макар процедурата по връщането им да е протоколна, Турция към момента отказва да я извърши. Напрежението между двете страни се увеличи значително през последните месеци.

Партията на големия съюз е създадена през 1993 година. Твърди се, че е близка до крайнодясната националистическа фракция „Сивите вълци“, чиито постулати са свързани с идеята за пантюркизма. Основната цел на &bdq…