Изкуство и Общество

Порошенко: Европа да признае Русия за агресор!

Украинският президент Петро Порошенко призова държавите-членки на Европейския съюз да предоставят отбранителни оръжия на Киев, както и да квалифицират Русия като „агресор“ по отношение на Донецка и Луганска област, съобщи „Интерфакс“.

Държавният глава направи това изказване на среща с върховния представител на ЕС по външните въпроси Федерика Могерини. Според Порошенко е време четири години след началото на руската агресия ЕС да назове агресора с истинското му име.

„Мисля, че трябва да се направи по-важна ролята на европейската дипломация в освобождаването на заложници в Донбас и украински политически затворници в Русия“, заяви украинският президент. Заради конфликта в Украйна и анексирането на Крим Европейският съюз удължи с половин година санкциите срещу Кремъл.

Федерика Могерини заяви на брифинг след срещата, че Европейският съюз стои твърдо зад Украйна, но призова властите в Киев за по-решителни мерки в борбата срещу корупцията. Могерини посочи, че е постигнат впечатляващ напредък по ключови реформи, но е необходимо да се направи повече. ЕС планира да предостави първия транш от нов пакет от помощи за Украйна на стойност един милиард евро до края на годината.