Изкуство и Общество

Руски изгнаник беше открит мъртъв в Лондон

Руски изгнаник, който беше близък приятел на покойния олигарх Борис Березовски, беше намерен мъртъв в дома си в Лондон, съобщи „Гардиън“, позовавайки се на информация на местните служби.

68-годишният Николай Глушков е бил открит от свои роднини в понеделник вечерта. Причината за смъртта все още не е известна. Разследването на смъртта се води от контратерористичния отдел към местните силови структури.

Към момента няма индикации, че смъртта на Глушков е свързана с отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал. Лондон обвини Москва, че стои зад отравянето, защото е използвано вещество, разработено в Съветския съюз през 70-те години на миналия век. Инцидентът предизвика напрежение между двете страни.

През 90-те години на миналия век Глушков е директор на държавната авиокомпания „Аерофлот“ и на автомобилната компания „ЛогоВАЗ“ на Борис Березовски. През 1999 година, когато Березовски влиза в конфликт с Владимир Путин и бяга в Обединеното кралство, Глушков е с повдигнати обвинения за пране на пари и финансови измами.

Николай Глушков прекарва пет години в затвора и е освободен през 2004 година. Страхувайки се обаче отново да не бъде арестуван, той бяга във Великобритания. Получава политическо убежище и заживява в столицата Лондон. През 2011 година дава показания в съда по дело срещу олигарха Роман Абрамович, който поддържа добри отношения с Кремъл.