Изкуство и Общество

Дутерте с нова изцепка

Президентът на Филипините Родриго Дутерте обяви, че отменя ратификацията на основополагащия договор за Международния наказателен съд (МНС), който по думите му се използва като „политическо оръжие“ срещу него и Манила, предаде Reuters.

Дутерте каза, че той и неговото правителство са обект на „необосновани, безпрецедентни и възмутителни“ атаки и че представители на ООН се опитват да го опишат като „жесток и безсърдечен нарушител на човешките права, която вероятно е причинил хиляди незаконни убийства“.

Според филипинския президент специален прокурор от МНС в нарушение на процедурната и конституционна презумпция за невинност „прибързано“ е обявила началото на досъдебно проучване на твърденията за хиляди убийства в кампанията му срещу нелегалното разпространение на наркотици.

Обявеното през февруари досъдебно производства е по жалба от април 2017 г. на филипински адвокат, който обвинява Дутерте и 11 други висши чиновници в масови убийства на заподозрени в престъпления, свързани с наркотици.

По данни на „Хюман райтс уоч“ след 30 юли 2016 г., когато Дутерте поема властта, филипинските сили за сигурност и правителствени наемници са избили до 13 хиляди човека. Полицията твърди, че са ликвидирани 4100 трафиканти на дрога и наркомани.