Бизнес и Политика

Държавите с най-щастливи хора

Най-щастливите хора са тези, които живеят във Финландия, Норвегия и Дания. Това сочат данните от ежегодното проучване 2018 World Happiness Report. То обхваща 156 държави, а факторите, които са взети под внимание са: доходи на населението, равнище на свобода, доверие на гражданите, продължителност на живот, ниво на социално осигуряване и благотворителност.

Съществено разместване в класацията отчита Финландия. През тази година тя е на първо място, докато при миналогодишното проучване е била на пета позиция. Най-стабилната, безопасна и добре управлявана държава в света, според специалистите, е Суоми. Там е най-високото ниво на продължителност на живот, високо ниво на социална поддръжка и най-ниското ниво на корупция.

Жителите на източноафриканските държави се оказват най-нещастните на света. Списъкът се оглавява от Бурунди, където протичат етнически чистки, политическа нестабилност и граждански протести.

България се намира на №100 позиция. Северната ни съседка Румъния е на 52-ро място. Турция и Гърция са съответно на 74-та и 79-та позиция, а на 89-то място е Македония.