Изкуство и Общество

Турската армия превзе 70% от Африн

Турската армия е превзела 70% от Африн и очаква „много скоро“ да установи контрол и над центъра на града. Това заяви говорителят на турското президентство Ибрахим Калън в интервю за „ТРТ Хабер“.

Той посочи, че бойците на Отряда за народна самоотбрана – който Анкара разглежда като въоръжено крило на Кюрдската работническа партия – са планирали да превърнат Африн в свой бастион на сирийска земя, подобно на град Кандил в Ирак.

Ибрахим Калън заяви, че повече от 150 000 души са се върнали по родните си места след операция „Ефратски щит“, която турската армия предприе в борбата си срещу джихадистката групировка „Ислямска държава“. Турция предприе офанзивата „Маслинова клонка“ на 20 януари тази година, за да прочисти северната част на Сирия от кюрдските бойни милиции.

Анадолската агенция съобщи, че до момента са били неутрализирани 3524 терористи. Генералният щаб на турската армия посочи, че не иска парче от сирийската земя, а желае да гарантира националната сигурност на Турция, опасност за която е Кюрдската работническа партия в очите на Анкара.