Изкуство и Общество

Русия: САЩ имат „Новичок“!

Различни руски официални лица лансираха тезата, че отровното вещество „Новичок“ може да се произвежда извън пределите на Русия. Веществото е можело да се произвежда и извън Русия, заяви руският посланик в Организацията за забрана на химически оръжия.

Използваната за отравяне на бивш руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му на британска земя нервнопаралитичен отрова може да е била получена чрез САЩ, заяви руският депутат Алексей Чепа, предаде „Асошиейтед прес“.

Американците са участвали в прочистването на обект, където се е използвал „Новичок” в съветско време. Той е бил тестван в обект в узбекистанския град Нукус. САЩ и Узбекистан са се договорили за програма по прочистване на обекта през 1999 година, заяви Чепа, който е заместник-председател на Комисията за външни работи в долната камара на руския парламент.

Според него това е дало възможност на САЩ да се сдобият „с технологията за изработване на този газ, а такъв достъп вероятно са имали и натовските им партньори от Великобритания”. Производство на „Новичок” може да е имало в държавната британска лаборатория в Портън Даун близо до Солсбъри, заяви постоянният представител на Русия в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Александър Лукашевич, съобщи ТАСС.

Според посланика на Русия в Холандия и руски постоянен представител в Организацията за забрана на химическите оръжия Александър Шулгин нервнопаралитичният га…